2012. március 19., hétfő

Önfenntartó növénytermesztés

Önfenntartó növénytermesztés.

A táplálkozás az élőhely szerint helyes. A városban nehezebb termelni, például fűszereket az erkélyen. Vidéken a kiskert hozama csupán kiegészítés. Az önfenetartás feltételez komposztálóig a vetőmagtól számtalan tényezőt.
Íme az alap-ötletem: A szabadon gyűjthető és kiegészítésként megtermelhető növények mellett a szervezett "okos kereskedés" lehet az egészséges táplálkozás nyitja. A kisgazda ha termel felesleget felajánlhatja cserébe más termékért amelyet szintén a közelben termeltek. A felesleg átszállításán bukik a rendszer vagy fordul nyereségesé. Ami egyiknek hulladék az épp a komposztálóban végül hasznos nyersanyagot alkot.
A termékek megemlítésszerű felsorolása a teljesség igénye nélkül a következő:
  • zöldség mosva, kötésben vagy natúr csomagolásban, pl. vesszőkosárkában, vagy fonott csuhé dobozokban.
  • gyümölcs szárítva és csomagolva papír tasakban.
  • gomba friss gyűjtés, megtisztítva és visszaváltható faléc ládácskában, minőségileg ellenőrzött és engedélyezett termék lehet forgalomban. Elkerülendő a vadgyűjtésben a gondatlan gyűjtögetés.
  • gabona csomagolás kis részegységekben, dekagrammok és néhány kilóig el. Gombásodás mentes, szárított termék az elfogadott. Kiszerelése akár papír tasakban is történhet.
  • gabona őrlemények, úgymint búza, rozs, árpa és zab.

Késztermékben nem gondolkozom, a nyersanyag elcserélése, átszállítása a döntő kérdés az önfenntartó növénytermesztésben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése